This website uses cookies. Read more about our cookie/privacy policy.

Accept and Close

Project
The Scene
Year
2011–2015
Client
Islington and Shoreditch Housing Association and Hill
Site Area
0.67
Number of homes
121
Homes per hectare
263
Local authority
London Borough of Waltham Forest
Awards
London Planning Award 2017 - Winner
Waltham Forest Design Award 2017 - Winner
RICS Award 2016 - Highly Commended
Planning & Placemaking Award 2016 - Winner
New London Award 2016 - Winner
Housing Design Award 2016 - Winner
National Housing Award 2015 - Winner
Housebuilder Award 2015 - Current finalist
Sunday Times British Homes Award 2015 - Commendation
What House? Award 2015 - Gold Award
What House? Award 2015 - Silver Award

This sinuous development brings residents back into the town centre and creates a buzzing leisure economy around a multiplex cinema, restaurants and shops. 121 apartments surround a shared roof-garden.

PTE provided a full service from concept to completion.

The Scene shows that putting the right homes in the right places can be part of something much bigger, sparking new life into communities and bringing in additional investment.”
David Orr, Chief Executive, National Housing Federation
We only get one chance at the redevelopment of Walthamstow and we need to do it right the first time so that is why this place is so well designed. We worked really closely with the architects, making sure it’s a stunning building... It’s a ripple effect... the sustainability of the whole town centre. It gives the market confidence.”
Martin Esom, Chief Executive, Waltham Forest Council
We looked at over 200 buildings and from a GLA/ Sustainability Commission perspective we wanted to find a site that really exemplified a really sustainable development. You've got a very good carbon strategy. It achieves code Level 4 and it has a CHP system, but for us it's much more than energy performance, it's about - how can development create really vibrant liveable, high quality places that allow people to live low carbon lifestyles. I think it's extraordinary what the Waltham Forest team have managed to do, creating real mixed use, mixed tenure, being near public transport, enhancing the whole quality of the street [and] bringing life to the area. The Scene has demonstrated how other local authorities across London might approach that problem.”
Dan Epstein, Commissioner, London Sustainable Development Commission
Challenge the brief, but respect the author
Challenge the brief, but respect the author Diespeker Wharf
38 Graham Street
London N1 8JX

Cookie/Privacy Policy

© 2020, Pollard Thomas Edwards

Challenge the brief, but respect the author