The UK’s first senior cohousing scheme breaks New Ground

This week the Older Women’s Cohousing group moves into New Ground Cohousing, its new home in High Barnet. Designed by architects Pollard Thomas Edwards, in collaboration with the OWCH group and Hanover Housing.

Cohousing is a Scandinavian idea gaining traction in the UK, where residents collaborate to design and manage their own communities. Each household has its own private home, but communities share common facilities. The idea is particularly appealing to older people, combining neighbourly support with modern comforts and privacy.

The members of OWCH have been working together for many years, pioneering the idea of a supportive community for women in later life. PTE collaborated with OWCH to design their ideal community on a site in Barnet, acquired for the group by not-for-profit retirement housing provider Hanover.

The women’s brief was very clear: their own sustainable homes, with shared facilities that create a sense of community. The collaborative design process that PTE facilitated was a learning exercise in understanding the realities of planning and building. The architects worked with the group to evolve a T-shaped layout focussed around shared facilities and communal gardens that gave every home its own outlook and sunlight.

The scheme has its own distinctive character, while sitting comfortably with very different neighbours – a mixture of Georgian, Victorian, and more modern buildings. Like their neighbours, the new brick buildings front the street with low pitched pyramid roofs, while the asymmetric pitches of the garden wing roofs refer to the less domestic high street context to the East.

The main entrance opens into the shared common areas and out to the south-facing communal garden, with flats above overlooking both the garden and the street.

The shared spaces at the entry are the hub of the community. The sociable common house meeting room, kitchen and generous dining areas are complemented by other practical amenities like a laundry and drying space arranged around the mews courtyard, and a guest room with balcony that doubles as a quieter meeting space. Access to parking, refuse and mobility scooter bays is all from the central lobby, which will also become an informal meeting space as residents come and go.

The large central garden is the focal point, with secret ‘culture’ garden and craft shed tucked into a more remote corner of the site.

Like a traditional mews garage, the concealed parking is also topped by two storeys of flats.  Perpendicular to the street, a 3-storey apartment block looks towards the historic spire of St John’s church and overlooks the shared gardens and courtyards on either side.

The homes are 1, 2 and 3 bedroom flats, including 8 socially rented homes. Using PTE’s ‘fabric first’ approach, which maximises the benefits of orientation, air-tightness and insulation above bolt-on equipment, the homes will all reach Code for Sustainable Homes Level 4.

News