PTE wins 3 Housing Design Awards

The 2016 Housing Design Awards included the first ever award to evaluate and reward schemes built at the soaring densities found in London as housing demand and land values intensify development.

The Scene in Walthamstow won the Sustainable High Density Award that was promoted by the GLA’s Sustainable Development Commission. Its chairman Baron Barker of Battle said: “New schemes regularly reach or surpass London Plan guidance for density. Many are towers, but some are intricate examples of placemaking.”

The Scene, Walthamstow – Sustainable High Density Award

The Scene, a new landmark building, delivers Walthamstow’s ambitions for town centre regeneration: a revitalised night time economy in the form of a buzzing new cinema and restaurants, a mix of housing to return residents to the town centre and a memorable building announcing the entrance to a new public plaza, which sits at the head of Europe’s longest linear outdoor street market.

David Orr, Chief Executive at National Housing Federation said “The Scene shows that putting the right homes in the right places can be part of something much bigger, sparking new life into communities and bringing in additional investment.”

Click here to watch The Scene, Walthamstow film made by Living Projects

OWCH, Barnet – HAPPI Project Award

The members of OWCH have been working together for 18 years, pioneering the idea of a cohousing community for women in later life. A collaborative design process led by PTE gave the group the tools to participate fully in the design of their future homes on a site in Barnet owned by Hanover.

The development of 25 sustainable homes around shared facilities and communal gardens gives every home a sunny outlook and private outdoor space, and the group an intentional, mutually supportive community.

Shirley Meredeen, 84, OWCH co-founder, said “It’s never been done before, and we will be completely running it ourselves. We are making history, and we are extremely proud. We are not going to be a little ghetto of older people, we want to be good neighbours.”

North West Cambridge Lots M1&M2 – Project Award

North West Cambridge is undoubtedly the most ambitious and significant expansion of the City of Cambridge in the post Victorian era. 247 new Code 5 homes will form the gateway to the new Ridgeway Village, part of the University of Cambridge’s £1billion urban extension.

Pollard Thomas Edwards, working in collaboration with Alison Brooks Architects, have set out to provide “a 21st century equivalent of period homes” – with generous rooms that can be assigned flexible functions, extensive storage, high ceilings and double height spaces. Our proposals reinforce the University’s vision for a sustainable, long lasting and ambitious community.

The masterplan reinforces a sense of place, inspired by the historic city, where character has built up incrementally over time. A sequence of fine-grained streets and open spaces connect a series of distinctive residential areas to the wider urban extension, its neighbourhood parks and the local centre.

News