Lefevre Walk

Lefevre Walk

1993 - 2006

E3 2RL
View on Map
51.5335154
-0.025362500000028376

The masterplan replaced existing 1970s slab blocks with 400 new houses and flats on tree-lined streets. The heart of the new neighbourhood is the new Lefevre Square, closing the view along Roman Road. A motorway boundary is designed as a city wall, protecting the new neighbourhood from sight and sound of the traffic.

Massive deck-access blocks were replaced by a 60:40 mix of houses and four-storey flats. Flats are arranged in ‘villas’ of no more than 16 homes, each with a private garden or large balcony. Family houses have rear gardens and front doors on to landscaped courtyards or streets. This reintroduction of a traditional street layout and human scale has achieved a remarkably high density compared to its ‘brutalist’ predecessor.

The new homes were designed in close consultation with the community. PTE successfully managed a complex resident choice programme, whereby each home was tailored to its future occupants. PTE keeps in touch with residents, who are delighted with their new homes.