Ceres, CB1

Ceres, CB1

2010 - 2013

CB1 2TZ
View on Map
52.19478460000001
0.136978900000031

Four new brick ‘pavilions in the park’ are the latest addition to Cambridge City Council’s master plan for the regeneration of the station conservation area. Designed by Pollard Thomas Edwards for developer Hill, the Ceres apartments reflect Cambridge’s robust building tradition.

The nearby Victorian station building, Foster’s Mill and silo are the few remnants of the area’s heritage, speaking of longevity and solidity.

The brick six- to seven-storey buildings, are designed to be seen in the round. The 150 mixed-tenure flats overlook a new landscaped public space that forms the heart of the development.

The challenge was to deliver quality homes and interesting architecture within an existing masterplan. The apartments are carefully planned to respond to their context, with a series of projecting balconies to capture views of the adjacent open space.

PTE’s sensitive refurbishment of Foster’s Mill is currently underway, reinstating original detailing and inserting 19 new apartments and ground floor retail spaces into the historic structure.

Awards

  • Cambridge Design and Construction Award 2015
  • RICS London and South East Award 2015
  • Housebuilder Award 2014
  • Brick Award 2014